måndag 4 februari 2013

Focaccia


Åh så roligt det är att laga mat och baka igen! Till inflyttningsfesten bakade jag focaccia med fyllning. 

Här är receptet:
50 g jäst
5 dl vatten 1 dl olivolja
2 tsk salt
I tsk torkade örtkryddor t. ex rosmarin, timja eller basilika
100 g parmaskinka
1 dl kärnfria oliver
3/4 dl soltorkade tomater i olja
1 msk riven parmesanost
1 dl riven mozarella
Färsk rosmarin till garnering

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt olivoljan, saltet och kryddorna.
2. Blanda sist ner mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 min.
3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den samman lätt. Kavla ut den tills den passar i en långpanna. Lägg i degen i långpannan och tryck hål med fingrarna. Låt brödet jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Förbered garneringen genom att hacka de soltorkade tomaterna.
5. Pensla olivolja över det färdigjästa brödet. Strö över kryddorna. Forma parmaskinkan till rosor och tryck försiktigt ner dem i brödet. Tryck även i oliverna och den soltorkade tomaten. Strö över osten.
6. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Garnera det färdiga brödet med färska rosmarinkvistar.



Ogräddad focaccia. Jag glömde ta kort när den var färdig.

Serveras med iskall Cava, här med egna 214 etiketter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar